Tor Browser е мрежа от виртуални тунели, която позволява на хората и групите да подобрят своята поверителност и сигурност в интернет. Той също така дава възможност на разработчиците на софтуер да създават нови инструменти за комуникация с вградени функции за поверителност. Tor Browser осигурява основата за редица приложения, които позволяват на организации и лица да споделят информация в публични мрежи, без да се прави компромис с поверителността им.

Защо ни е необходим Tor
Използването на Tor ви предпазва от обща форма на интернет наблюдение, известна като “анализ на трафика”.” Анализът на трафика може да се използва, за да се заключи кой говори с кого по обществена мрежа. Познаването на източника и дестинацията на вашия интернет трафик позволява на другите да следят поведението и интересите ви. Това може да се отрази на вашата чекова книжка, ако например сайт за електронна търговия използва ценова дискриминация въз основа на вашата страна или институция на произход. Тя може дори да застраши работата и физическата ви безопасност, като разкрие кой и къде се намирате. Например, ако пътувате в чужбина и се свържете с компютрите на работодателя си, за да проверите или изпратите поща, можете по невнимание да разкриете своя национален произход и професионална принадлежност на всеки, който наблюдава мрежата, дори ако връзката е криптирана.

Скрити услуги
Tor Browser също така дава възможност на потребителите да скриват своите местоположения, като същевременно предлагат различни видове услуги, като например уеб публикуване или незабавни съобщения. С помощта на Tor “rendezvous точки,” други tor потребители могат да се свързват с тези скрити услуги, всеки без да знаят мрежовата идентичност на другия. Тази скрита функционалност на услугата може да позволи на потребителите на Tor да създадат уеб сайт, където хората публикуват материали, без да се притесняват за цензура. Никой не би могъл да определи кой предлага сайта, и никой, който предложи сайта, не знае кой го публикува. Научете повече за конфигурирането на скрити услуги и как работи скритият сервизен протокол.

Анонимен
Тор не може да реши всички проблеми с анонимността. Тя се фокусира единствено върху защитата на преноса на данни. Трябва да използвате софтуер за поддръжка, специфичен за протокола, ако не искате сайтовете, които посещавате, да виждат вашата идентифицираща информация. Например можете да използвате TorBrowser, докато сърфирате в мрежата, за да задържите някаква информация за конфигурацията на компютъра.