SMPlayer е мултимедия плейър, който се явява фронт-енд на мощния MPlayer, който също е с отворен код. Позволява възпроизвеждането на множество видео и аудио файлове.

Това е плейър, който се характеризира с основни функции за възпроизвеждане на видео, музика, DVD и VCD, чак до много по-разширени функции като филтри за MPlayer, търсене на субтитри по заглавие и други. Наличен е за Linux и Windows.

Инсталира се бързо, но потребителите на версията за Windows трябва да внимават, защото може да се окажат с променена търсачка по подразбиране на браузъра или пък допълнително инсталирана програма. Тези пречки лесно могат да се отстранят, лесно видими са в процеса на инсталация и могат да се откажат безпроблемно, така че да останете само с инсталиран SMPlayer. За тези, които не са сигурни, програмата Unchecky ще се погрижи вместо тях да не инсталират нещо, което не са искали.

След като програмата стартира, потребителят вижда един много добре подреден интерфейс, където всички основни функции са ясно видими слайд бар за търсене, play, stop, усилване и намаляване на звука, бутон за пълен екран, както и възможност за разширяване на интерфейса с допълнителни елементи. Разработчиците са успели хем да докарат добър външен вид, който е добре подреден и да не е претрупан, хем да изглежда модерно.

SMPlayer може да работи с плейлисти, като има специално създаден playlist мениджър. Той ви дава възможност да зареждате вече създадени плейлисти, както и да създавате нови. Също така има възможност за подобряване на аудио потока и видео ефекти, както и еквилайзер, избор на конкретен аудио поток.

Функции, които също заслужават внимание са модулът за търсене на субтитри в интернет за конкретния филм, ако не разполагате с такива, модул за сваляне и гледане на видео от youtube, зареждане на медия от URL и още много и разнообразни функции.

Една интересна особеност на SMPlayer е възможността да запомни настройките за всеки един от файловете, които сте използвали. Гледате филм, но ви се налага да излезете спешно… не се безпокойте! Когато се приберете и стартирате наново този филм, той ще продължи оттам, откъдето сте го прекъснали, със същите настройки, субтитри, аудио трак, ниво на усилването и пр.

Ето бърз преглед на най-интересните опции:

– търсене във филма със скрола на мишката. – всякакви настройки на субтитрите, като цвят, големина, размер. – превключване на аудио трак по ваше желание. Работи с .avi, MKV и DVD. – поддръжка на видео еквилайзер, който ви позволява да настройвате цвят, контраст, яркост, оттенък, наситеност и гама. – Multiple speed playback – може да възпроизвежда с различна бързина, дори и на забавен каданс. – поддръжка на филтри – deinterlace, postprocessing, denoise, karaoke филтър (премахване на глас и вокали). – настройване на забавяне или избързване на субтитрите. – възможност да търси автоматично субтитри в opensubtitles.org. И още много екстри, които ще е трудно да опишем.

Интересен модул е и „YouTube(TM) Browser for SMPlayer“, чрез който можете да търсите и да гледате клипове в интернет, както и да ги сваляте на вашия компютър.