Portable VLC е безплатен медиен плейър за видео и аудио, кото поддържа много голям брой формати.

Аудио и видео файловете се предлагат в различни формати, а за да можете да ги възпроизведете е нужен софтуер. Именно такъв софтуер е VLC media player, който поддържа огромно количество формати и позволява персонализиране във висока степен.

Плейърът е абсолютно безплатен и е кросплатформен. Предлага се за Linux, Windows, Mac OS X, Android и iOS. Това е portable версия на VLC, която не се нуждае от инсталация и по този начин може да е винаги с вас на флашка, външен хард диск или друг тип носител, като не оставя никакви следи в операционната система.

Интерфейсът е много изчистен и дори не загатва какви възможности ни предлага VLC media player. За по-капризните откъм външен вид потребители разработчиците са дали много възможности за персонализация, като смяна на теми, промяна на бутони и менюта, както и тяхното местоположение, с възможност за запазване на конфигурацията.

Безплатни програми Portable VLC media player 3.0.6 Final download – видео-аудио плейър

Предлаганите опции са неизброими, като например избиране на аудио или видео писта, настройване на енкодинга на субтитрите, настройване дали контрол бутоните да се появяват на пълен екран или не, избиране на различни източници на звук и картина, настройка за разположението на субтитрите, избор на кодеци, промяна на клавишни комбинации.

Показване или скриване на допълнителни бутони, получаване на информация за кодека, който се използва, както и за самия файл, който се възпроизвежда в момента, настройка на различни типове деинтерлейсинг, задаване на съотношение на картината, както и възможността за насилствено прилагане по избор на потребителя, настройка на скоростта на възпроизвеждане, вземане на скрийншот и още наистина много полезни опции, които биха могли да задоволят и най-капризните потребители.

VLC media player е особено предпочитан и заради други полезни качества, които повечето плеъри нямат, а именно – възпроизвеждане на частично свалени файлове, възпроизвеждане на повредени файлове, възможност за стрийминг, възпроизвеждане на стрийминг, работа с плейлисти, запазване на направените конфигурации, използването на най-различни плъгини и екстенжъни, задаване на буукмаркове, многоканален аудио еквилайзер, компресор за звука, пространствен ефект.

Има възможност дори за редактиране на качеството на картината, чрез прилагане на различни параметри като яркост, контраст, оттенък, рязкост, гама, наситеност, различни ефекти като моушън блър, пространствен блър, воден ефект, вълни, анаглиф 3D, анти-фликър, AtmoLight, crop и други.

VLC media player е изключително мощен медия плейър, който предоставя стотици опции и високо ниво на персонализация, което го прави особено предпочитан сред потребителите, независимо начинаещи или напреднали.

Промени спрямо миналата версия: