Media Player Classic е известен мултимедиен плейър с отворен код, който поддържа огромен брой формати.

Media Player Classic се опитва с лесен интерфейс и лекота да предостави всички необходими функции по възпроизвеждането на мултимедия, дори и повече. Базиран е на DirectShow архитектурата и предимно използва неговите декодиращи филтри.

Инсталацията е наистина много лесна и приключва за нула време. След това ни посреща един семпъл интерфейс, който наподобява тези на другите мултимедийни плейъри, като са оставени само основните функции като плей, стоп, пауза, превъртане назад и напред, усилване на звука и информация за оставащо и общо време на възпроизвеждания файл.

Интересното тук е, че ако на потребителя му липсват различни елементи в основния панел, то той лесно може да ги добави. Файловете, които искаме да възпроизведем с Media Player Classic се зареждат много лесно, като може да се използва опцията от менюто, която отваря файлов браузър, чрез който указваме желания файл или просто с влачене в основния прозорец на програмата.

Безплатни програми Media Player Classic 1.7.18 download – видео плейър

Задължителната функция за всеки един мултимедиен плейър за работа с плейлисти тук също я има, като чрез плейлист мениджър могат да бъдат създавани плейлисти, да се вмъкват плейлисти от други формати, дори и от Windows Media Player, да се изтриват плейлисти, както и отбелязването на любими.

Поддържаните формати са неизброими, сред които са AVI, MPEG, XVID, SWF, DIVX, AAC, MP4, MO3, MOV, FLV, GP3, DVD, VCD, SVCD, MP3, FLAC, CDA, AC3, WAV, WMA, OGG, AMR, както и множество формати за субтитри.

Media Player Classic предлага още много функции, които много потребители намират за полезни като увеличаване на картината, AutoFit, Pan&Scan, прилагане на различни филтри, прилагане на shaders ефекти при рендиране, избор на видео и аудио писта, настройки на поведението след приключване по възпроизвеждането на файл, използване на визуални пресети, множество опции по рендирането, даване на детайлна информация за заредения файл, смяна на езика, настройка на различни клавишни комбинации и още безброй възможности.

Въпреки семплия си външен вид, Media Player Classic е един изключително мощен мултимедиен плейър, който в комбинация с ниските използвани ресурси, простотата на работа с него и множеството предоставени опции, го правят задължителен избор за голяма част от потребителите. Плейърът има и portable версия, която не се нуждае от инсталация.
Промени спрямо миналата версия:

Лиценз: Безплатен/GPLV3

Изтегляне / Download: Media Player Classic Home Cinema 1.7.18 x86