Audacity е софтуер за редакция на аудио и звукови файлове с богати опции и отворен код за безплатна употреба.

Това е един страхотен инструмент, който не рядко се ползва дори и от професионалисти за някои цели.
Audacity е мултиплатформен софтуер за редактиране на звук наличен за Windows, Linux, MacOS и други ОС, създадена през 99-та година, набрала популярност след 2002-ра.
Ако искате да започнете с подкастинг или звукозапис на музика, е трудно да сбъркате с Audacity. Мощен, безплатен аудио редактор, който се предлага от 20 години и отгоре, все още е най-добрият избор за бърза и “мръсна” аудио работа.

Audacity аудио и звуков редактор kaldata, безплатни програми, безплатен софтуер, bezplatni programi, bezplatni-programi.com, download bg
Audacity аудио и звуков редактор kaldata, безплатни програми, безплатен софтуер, bezplatni programi, bezplatni-programi.com, download bg

Предимства:
– Безплатно!
– Много опции за редактиране, идеални за диалог, звукови ефекти и изрязване на музикални песни.
– Поддържа мултитрек аудио и групова обработка.
Минуси:
– Само десктруктивно редактиране.
– Поддръжката на мултитрек аудио е изключително базова.

Работи безпроблемно с до 32-битово / 384kHz аудио, заедно с вградено дитериране. Програмата ви позволява лесно да импортирате, смесвате и комбинирате аудио записи (стерео, моно или дори многолинеен (multitrack) запис) и да изобразявате изхода като един. Той също така предлага гъвкаво редактиране до нивото на пробата, както и спектрограма и спектрални изгледи за анализ на честотната характеристика. Въпреки че получавате опция за неограничени връщания и поправки, редакциите в Audacity почти винаги са деструктивни, така че няма как да замени цифрова аудио работна станция в професионално звукозаписно студио.

Започнете да записвате подкасти и музика
Предлага се за Windows, macOS и Linux. Системните изисквания са толкова минимални, че дори не си струва да ги споменаваме; ако вашият компютър се включи и е построен някъде през последните 10 или 15 години, ще работи, гарантирано. Толкова е лек! Можете бързо да избирате между наличните аудио източници чрез падащото меню под звукомерите отгоре. Audacity ви позволява да настроите таймер за започване на запис след малък интервал, в случай че например позицията ви на запис е някъде далеч от самия компютър. Audacity може да записва и когато чуе звук на определен праг; дори ако записът започне рано, можете просто да отсечете нарушаващата част по-късно. Измервателните уреди ясно показват изрязване (ако има такова) и са лесно видими от другия край на стаята.

Запис и ефекти
Audacity ви позволява да записвате в 16-битов или 24-битов аудио. Едно от най-добрите качества на Audacity е, че той може плавно да конвертира и комбинира всякакви звуци, които плъзнете, независимо от честотата на дискретизация и форматите. Що се отнася до редактирането, потребителите могат да изрязват и поставят, дублират или изтриват аудио, да подреждат множество клипове на една и съща песен и да рисуват в редакции до нивото на тест. kaldata
Audacity предлага огромен брой основни ефекти още от самото начало. Предварително зададените криви на еквалайзера (като AM радио, телефон или 100Hz Rumble) са на един клик разстояние, с преглед в реално време в диалоговия прозорец; има и прости настройки на басите и високите честоти, както и високо- и нискочестотни филтри. Сред опциите се появяват и прост компресор, ограничител, фазер, реверберация и вау-вау ефекти. Обръщането на аудиото или отрязването на тишината отнема само едно щракване. Функцията Auto-Duck ви позволява да добавяте озвучавания към подкаст или радиозапис. Може би най-доброто от всичко, Audacity поддържа групови процеси, използващи вериги от команди. Например можете да настроите серия от звукови ефекти или пробождания наведнъж, без да се налага да повтаряте едни и същи задачи отново и отново.

Версия 2.3 добави някои важни функции, включително запис с перфорация, плъзгане и пускане на възпроизвеждащата глава, ленти с инструменти за променящ се обем и скорост.

Редактиране и конвертиране на аудио
Всички редакции са деструктивни, което е най-голямото ограничение на Audacity и причината евентуално да поискате да преминете към нещо друго, като Apple Logic Pro X, Adobe Audition или Ableton Live ( ако имате финансовата възможност ). Докато Audacity ви позволява да редактирате аудио по всякакви начини, всяко редактиране не може да бъде отменено или променено по-късно, освен ако не преминете през историята на отмените и не загубите цялата работа, която сте свършили между тях.

Един прост, вграден миксер ви позволява да получите правилните относителни нива и стерео положение. Можете също така да заглушите и да соловате отделни песни (всички тези настройки не са деструктивни). Но докато е възможно многостепенно наслояване с Audacity, нелинейна програма за редактиране като Reaper или GarageBand (с ефекти в реално време) е по-подходяща. Функция за анализ на контраста сравнява средния RMS (средно-квадратен) обем между различните песни за ефективно балансиране на гласа спрямо фоновата атмосфера или музиката. За повече от това, преминете към Adobe Audition, особено ако трябва да се придържате към стандартите за излъчване на филми, телевизия или радио. kaldata

Audacity импортира и експортира WAV, AIFF, AU, FLAC и Ogg Vorbis файлове. Вече можете да импортирате и експортирате MP3 файлове в оригинал; за първи път във версия 2.3.2, LAME MP3 енкодерът най-накрая е в комплект с Audacity, сега, когато патентът на първия е изтекъл. Незадължителната библиотека FFmpeg ви позволява да експортирате AC3, AAC и WMA файлове. Audacity също така поддържа VST на трети страни и приставки за ефект на Audio Unit. ако обаче сте на този етап, нелинейният редактор като GarageBand или Avid Pro Tools вероятно е по-добър вариант, така че не е необходимо да извършвате промени в последователност.